FAQ – SEO Ordbog

SEO Ordbogen

SEO Feedbacks SEO Ordbog giver dig svar på ofte stillede spørgsmål inden for SEO-verdenen. Her finder du forklaringer på de fleste af de ord og udtryk, du vil støde på, når du arbejder med SEO-optimering af din hjemmeside. Vi tilføjer løbende nye svar på spørgsmål og holder os hele tiden opdateret på udviklingen inden for SEO.

1. Hvad er en søgemaskine?

En søgemaskine er et værktøj, der gør det muligt for brugere på internettet at finde det, de leder efter. Der findes en lang række af søgemaskiner. Den største – og mest kendte – søgemaskine er Google. Andre eksempler er Bing, Yahoo, YouTube etc.

2. Hvad er søgemaskineoptimering (SEO)?

Når internetbrugere søger efter indhold på internettet, vil de oftest klikke på de sider, der er placeret øverst på siden over søgeresultater. Det er derfor relevant for virksomheder at komme så højt op som muligt på listen over resultater, da det i sidste ende øger sandsynligheden for flere kliks. Dette gøres ved at optimere sin side ved hjælp af en lang række værktøjer og justeringer. Dette kaldes for søgemaskineoptimering eller på engelsk Search Engine Optimization (SEO). Søgemaskineoptimering påvirker placeringen af de organiske søgeresultater, der er placeret lige under de betalte annoncer på siden over søgeresultater.

3. Hvad er On-Page SEO?

On-Page SEO er arbejdet med alt det, der er på din hjemmeside: Tekst, billeder, video, sidetitler, metabeskrivelser mm. Det er med andre ord arbejdet med at optimere struktur og indhold på din hjemmeside med henblik på at gøre den læsbar for søgemaskinerne.

4. Hvad er Off-Page SEO?

Off-Page SEO er al den optimering, der sker uden for din egen hjemmeside. Det kan for eksempel være, at andre linker ind til din hjemmeside (backlinks). Off-Page SEO handler i høj grad om at højne din hjemmesides popularitet og troværdighed.

5. Hvad er teknisk SEO?

Teknisk SEO omhandler forbedring af alle de tekniske elementer, der påvirker din hjemmeside. Teknisk SEO handler især om, at din hjemmeside bliver nem at crawle og indeksere for søgemaskinerne. Dette gør man blandt andet ved at opbygge hjemmesidens struktur, så den er nem at overskue og navigere rundt i – blandt andet ved hjælp af H-overskrifter. Andre vigtige elementer inden for teknisk SEO er hjemmesidens loadtid og struktureret data.

6. Hvad er et keyword (søgeord)?

Keywords, også kaldet søgeord, er de ord, som brugerne indtaster, når de laver en søgning på søgemaskinerne. Det er dermed også de ord, der er relevante for din hjemmeside, og som du gerne vil findes på, når brugerne anvender søgemaskinerne. Det er derfor vigtigt at starte med at undersøge, hvilke søgeord din målgruppe anvender, så du ved, hvilke søgeord du skal inkorporere på din hjemmeside.

7. Hvad er et short tail keyword?

Short tail keywords er korte, generiske søgeord, som ofte vil have mange søgninger og dermed større konkurrence. Her har brugeren ikke nødvendigvis et erkendt behov og kan være længere fra en købshandling. Et eksempel kunne være “løbesko dame”.

8. Hvad er et long tail keyword?

Long tail keywords er længere, mere præcise søgeord og sætninger, som oftest har færre søgninger og lavere konkurrence. Her vil brugeren i de fleste tilfælde have et målrettet og erkendt behov og dermed være tættere på en købshandling. Et eksempel kunne være “Adidas ultraboost løbesko dame”.

9. Hvad er organisk trafik?

Organisk trafik er de besøgende, der udelukkende kommer fra organiske søgeresultater. Med organiske søgeresultater menes der resultater, der ikke er annoncer. De organiske søgeresultater er dem, der ligger lige under annoncerne på siden over søgeresultater. Placeringen af de organiske søgeresultater afgøres ud fra søgemaskinernes algoritme med henblik på at matche brugernes søgehensigt.

10. Hvad er søgemaskineannoncering?

Øverst på siden over søgeresultater finder man de betalte annoncer. Med betalte søgeannoncer betaler du dig til en placering øverst på siden over søgeresultater. Annoncerne ligner de organiske søgeresultater, men er markeret med “annonce” eller “ad”, så brugerne ved, at der her er tale om en betalt annonce. Som virksomhed betaler du kun, når nogen klikker på din annonce. Derfor kaldes de betalte annoncer også for “Pay-Per-Click” (PPC).

11. Hvad er SERP (Search Engine Result Page)?

SERP står for Search Engine Result Page – på dansk søgemaskine resultatside eller søgeresultatside. SERP er altså de sider med søgeresultater, der vises, når brugerne indtaster en søgeforespørgsel i en søgemaskine.

12. Hvad er et HTML-tag?

HTML står for Hypertext Markup Language, og er det “sprog”, der udgør din hjemmesides skelet. Et “tag” kan forstås som HTML-sprogets ord og er med til at fortælle din webbrowser, hvordan indholdet på din hjemmeside skal vises. Hvis du for eksempel skriver en overskrift, skal du anvende et HTML-tag for at fortælle, at her kommer en overskrift.

13. Hvad er sidetitler?

En sidetitel, også kaldet metatitel og SEO meta titel, er et HTML-tag, der specificerer titlen på din side. Det er den tekst, der vises som overskriften, og som læseren kan klikke på, i oversigten over søgeresultater. Det er vigtigt, at din sidetitel – sammen med din metabeskrivelse – beskriver indholdet på din side klart og tydeligt, så læseren ved, hvad de kan forvente at læse, når de klikker sig ind på din side.

Du kan læse meget mere om sidetitler, og få hjælp til at skrive gode sidetitler, i vores blogindlæg her.

14. Hvad er metabeskrivelser?

Metabeskrivelsen er den tekst, der står lige under sidetitlen i søgeresultaterne. Metabeskrivelser er med til at fange brugernes opmærksomhed og skabe interesse for din hjemmeside, så brugerne klikker sig ind på din side frem for konkurrenternes.

Du kan læse mere om metabeskrivelser, og få inspiration til at skrive gode metabeskrivelser, i vores blogindlæg om emnet her.

15. Hvad er H-overskrifter?

En H-overskrift er et HTML-tag, der indikerer, at et ord eller en sætning på din hjemmeside er en overskrift. H-overskrifter er med til at strukturere og skabe et hierarki på din side, så både brugere og søgemaskiner kan afkode opbygningen af siden. H-overskrifter kommer i forskellige størrelser fra H1 op til H6. H1 er det vigtigste HTML-tag og skal forstås som hovedoverskrift for din landingsside. Du skal derfor kun benytte én H1-overskrift på din side. Det er vigtigt, at du inkludere det primære søgeord for landingssiden i H1-overskriften for at give både brugere og søgemaskinerne et signal om, hvad siden handler om.

Efter H1-overskriften kommer H2, der kan defineres som en underoverskrift. Brug gerne flere H2-overskrifter til at danne overskuelighed over sidens indhold. Efter H2-overskrifter følger H3, H4, H5 og H6. De kan være med til at skabe struktur for siden, men det er ikke ofte, at man benytter H4-H6, da man sjældent skriver så dybdegående.

Hvis du vil vide mere om H-overskrifter, og hvordan man skriver en god H-overskrift, kan du læse mere i vores blogindlæg her.

16. Hvad er et ALT-tag?

Et ALT-tag bruges til at forklare et billedes motiv. ALT-tagget hjælper søgemaskinerne med at forstå, hvad billederne på din hjemmeside indeholder. Det er derfor vigtigt, at du navngiver de billeder, du anvender på din hjemmeside.

17. Hvad er backlinks?

Når andre sider linker ind til din side, kaldes det for backlinks. Relevante links ind til din side giver søgemaskinerne et signal om, at dit indhold er værdifuldt, og at din hjemmeside derfor er værd at besøge. Backlinks fungerer med andre ord som en anbefaling af din hjemmeside. Det er vigtigt, at de links, der linker ind til din side, er relevante og kommer fra troværdige hjemmesider med autoritet og relevans for din hjemmeside og din virksomhed.

18. Hvad er et responsivt design?

Et responsivt design betyder, at din hjemmeside tilpasses skærmstørrelsen på den enhed, som brugeren anvender. Hvis din hjemmeside er optimeret til visninger på alle enheder, højner det brugervenligheden, og de besøgende får en god opfattelse af din hjemmeside, uanset hvilken enhed de bruger, når de besøger din hjemmeside. Et responsivt design er desuden helt essentielt, da Google indekserer din hjemmeside ud fra sidens mobilversion. Google bruger altså mobilversionen af din side til at analysere sidens indhold, når de skal afgøre din hjemmesides placering i søgeresultaterne.

19. Hvad er Bounce rate?

Bounce rate, også kaldet afvisningsprocent, viser, hvor mange der besøger din hjemmeside og forlader den med det samme igen uden at foretage en handling såsom at klikke på et link, foretage et køb eller udfylde en formular. En høj bounce rate giver søgemaskinerne et signal om, at indholdet på din side ikke er relevant for brugerne. Omvendt viser en lav bounce rate, at din hjemmeside var relevant for de besøgende. En høj bounce rate behøver dog ikke altid at være et dårligt tegn. Det kan også et tegn på, at brugerne fandt lige præcis det, de ledte efter og derfor ikke havde brug for at klikke videre. Her kan det til gengæld være værd at se på, hvor lang tid de besøgende bruger på den pågældende side.

20. Hvad er duplikeret indhold (duplicate content)?

Duplikeret indhold er kopieret indhold fra en anden kilde. Dette sender et signal til søgemaskiner om, at dit indhold ikke er unikt, og man skal derfor undgå duplikeret indhold. Duplikeret indhold kan også opstå internt på dine egne sider, hvilket også anses som en negativ ting i forhold til søgemaskinerne. Det er vigtigt at skabe unikt indhold på dine sider, i dine sidetitler, metabeskrivelser mm., så søgemaskiner ved, hvad dine sider og dit indhold konkret omhandler.