Hvordan installerer jeg Google Analytics?

okt 12, 2021 | SEO

google analytics

Hvad enten du er indehaver af en nyopstartet virksomhed, der skal i gang med at opbygge en online tilstedeværelse i form af hjemmeside og eventuelle sociale medier, eller du allerede har en eksisterende virksomhed og har lavet en hjemmeside, er det en god idé at oprette en konto hos Google Analytics. Det er et meget anvendt værktøj, og størstedelen af danske virksomheder bruger Google Analytics for at få forskellige indsigter, der er nyttige i forretningssammenhænge. Og det bedste af det hele: det er 100% gratis!

 

Spor din trafik og øg din forretning

Med Google Analytics kan du overvåge den trafik, der er på dit website. Der er nærmest ikke det, du ikke kan spore og måle med Google Analytics, når det kommer til brugeradfærd. Alt afhængigt af din virksomhed – og ikke mindst dine forretnings- og marketingmål – er der et utal af parametre, du kan bruge Google Analytics til at måle på. Noget af det, mange bruger Google Analytics til, er:

 •       At se hvor trafikken kommer fra: har de fundet din virksomhed/forretning via Google, sociale medier eller forskellige typer annoncer?
 •       Hvem besøger din side – mænd, kvinder, unge, ældre?
 •       Hvor længe er brugerne på din hjemmeside?
 •       Hvilke sider slutter de deres besøg på?
 •       Hvilke sider er bedst besøgt?

Når du kan overvåge trafikken på din hjemmeside, kan du analysere de besøgendes adfærd og se større eller mindre tendenser i brugeradfærden. Dermed bliver det nemmere for dig at danne et overblik over, hvad der fungerer godt på din hjemmeside, og hvor der er plads til forbedring i forhold til brugerens oplevelse og købsrejse. Der er 4 overordnede trin, du skal igennem, før du kan begynde at spore trafikken og adfærden på din hjemmeside:

 1.     Opret en Google Analytics-konto
 2.     Opret en Ejendom (”database”) i din konto.
 3.     Tilføj datastrømme, der skal levere data til din ejendom (hjemmesider og/eller apps).
 4.     Forbind din hjemmeside med din Analytics-konto ved at indsætte en sporingskode eller et sporings-id på din hjemmeside.

Alt dette guider vi dig sikkert igennem i det følgende, så du kan komme i gang med at bruge Google Analytics og måle på dine forretnings- og/eller marketingmål.

 

Guide: sådan opretter du en Google Analytics-konto 

For at det skal give mening for dig at bruge Google Analytics, skal du selvfølgelig have en hjemmeside at kunne tilknytte. Hvis du ikke har nogen endnu, kan du nemt gøre det gennem Google My Business. Herefter er det nemt at installere og komme i gang med Google Analytics:

 1. Gå ind på www.google.dk/analytics. Har du allerede en Google-bruger (fx en Gmail), skal du blot logge ind. Ellers skal du trykke på ”Opret konto” for at komme i gang.

 2. Klik på ”Administrator” Vælg kolonnen ”Ejendom” og klik på ”Opret ejendom”. En ejendom kan bedst sammenlignes med og beskrives som en form for organiseret database, der indeholder al den aktivitet/trafik fra brugerne, du indsamler fra en hjemmeside og/eller en APP.

 3. Angiv et navn til ejendommen. Ejendommens navn stemmer som regel overens med din hjemmesides navn eller noget, der minder om det. Lad os sige, at du har en hjemmeside, der hedder www.hundeluftning.dk. Her vil det være oplagt at kalde ejendommen for ”Hundeluftning.dk”, men der er faktisk frit valg på alle hylder. Det handler om at gøre det så nemt for dig selv, som muligt, så du nemt kan danne dig et overblik, hvis du har flere ejendomme tilknyttet din Analytics-konto.

 4. Vælg den tidszone, du befinder dig i. Google Analytics bruger dette til at afgrænse data for de rapporter, der bliver indhentet, så du bedre kan sammenligne aktiviteter.

 5. Vælg den valuta, du vil bruge til at måle dine salg på, hvis du sælger produkter eller ydelser direkte på din hjemmeside.

 6. Klik på næste. Herefter kommer du videre til en side, hvor du skal angive oplysninger om din virksomhed, fx hvilken branche din virksomhed tilhører samt størrelsen på virksomheden. Du skal også angive, hvordan du bruger eller planlægger at bruge Google Analytics. Klik på ”Opret”.

 7. Læs Google Analytics servicevilkår og tillægget vedrørende databehandling og klik på ”Acceptér”.

Hurra! Du har nu oprettet en Google Analytics-konto med en ejendom. Så langt – så godt. For selvom du har oprettet disse, er der ingen data i og forbindelse mellem selve ejendommen og din hjemmeside endnu. Næste trin i processen er nemlig at tilknytte det, der hedder ”datastrømme”. Er det hele stadig lidt forvirrende? Bare rolig. Der findes op til flere guides til at forklare, hvordan Google Analytics er opbygget, så du kan føle dig mere tryg ved at bruge værktøjet.

Guide: Sådan tilføjer du datastrømme til din ejendom i Google Analytics-konto

Som nævnt ovenfor kan en ejendom både bestå af brugerdata fra et website og/eller en app. I denne guide har vi taget udgangspunkt i, hvordan man tilknytter et website som en datastrøm. Hvis vi igen bruger ovenstående eksempel med hundeluftning, vil det være www.hundeluftning.dk, vi skal tilknytte. Hvis du i stedet ønsker at tilknytte en datastrøm fra en iOS- eller Android-app, er der en lidt anden procedure der skal følges. Dette kunne være aktuelt, hvis du f.eks. havde udviklet en decideret app til hundeluftning-domænet.
Når du skal tilknytte dit website skal du:

 1.  Log ind på din Google Analytics-konto og klik på ”Administrator”.
 2. Vælg kolonnen ”Ejendom” og klik på ”Datastrømme”.
 3. Angiv web-adressen for den hjemmeside, du ønsker at trække data fra. I dette eksempel: www.hundeluftning.dk. Det er også en god ide at angive, hvilken slags datastrøm, der er tale om, og i dette tilfælde er det en webstrøm. Angiv det fx sådan her: ”(Webstrøm).”
 4. Tag stilling til, om du vil aktivere eller deaktivere det, der hedder forbedret måling. Forbedret måling indsamler automatisk sidevisninger, udgående klik og andre aktiviteter. Du kan altid aktivere og deaktivere forbedret måling, men som tommelfingerregel anbefaler Google, at det er aktiveret.
 5.  Klik på ”Opret strøm”.

Tillykke! Du er nu meget tæt på at have en komplet og funktionel opsætning af din Google Analytics-konto. Sidste nødvendige trin, før du kan begynde at spore trafikken fra din hjemmeside, er at forbinde din hjemmeside med Google Analytics.

 

Guide: Sådan kobler du din Google Analytics-konto op med din hjemmeside

Der er to forskellige måder, hvorpå du kan forbinde din hjemmeside med Google Analytics. Begge måder gør det muligt for dig at spore trafikken på din hjemmeside, og de er begge nemme at gå til. Det drejer sig om hhv. en sporingskode og et sporings-ID. Den ene fremgangsmåde er dog bedre end den anden.

 

Global Site Tag: indsæt en sporingskode på dit website

Dette er den bedste løsning, når du skal koble Google Analytics op med din hjemmeside, da den giver dig større kontrol over bl.a. websitemålinger, konverteringssporing og remarketing. Med denne løsning kan du desuden udnytte de nyeste funktioner og integrationer i Google Analytics lige så snart, de bliver lanceret og er tilgængelige. Først skal du finde din sporingskode. Det gør du ved at følge disse trin:

Log ind → Klik på administrator → Vælg din konto og den ejendom, som dataen fra din hjemmeside skal lagres i → Klik på ”Sporingsoplysninger” → klik på ”Sporingskode”.

Din sporingskode er den, der står under ”Global Site Tag”. Det kan umiddelbart se meget teknisk ud, hvis man ikke er vant til at arbejde med koder. Men bare rolig! Du skal nemlig blot kopiere koden og indsætte den på dit website som det første element efter <HEAD>.

Der er forskellige fremgangsmåder at gøre dette på alt efter, hvilket system du bruger til at lave indhold på din side. Nedenfor ser du en liste over de mest anvendte CMS-systemer til indholdsstyring. Du kan klikke på de forskellige systemnavne for at se en vejledning til, hvordan du indsætter sporingskoden i lige netop det system, du bruger:

 

Sporings-id: Download et Analytics plug-in til din hjemmeside

Den anden mulighed er at downloade et såkaldt plug-in til det system, som du bruger til at lave indhold på din hjemmeside. Et plug-in er et stykke software, der fungerer som et slags tilføjelsesprogram til din hjemmeside. Hvis du tilføjer et plug-in, skal du blot indsætte sporings-id’et i dette, og så vil plug-in-softwaren skabe en forbindelse mellem din hjemmeside og din Analytics-konto.

Denne løsning er den letteste af de to, fordi du ikke skal administrere hverken korte eller lange koder. Til gengæld kan den også have en betydning for, hvor hurtigt indholdet på din hjemmeside loader, hvilket kan have en negativ effekt på brugeroplevelsen. Men det kan være et godt sted at starte, hvis du ikke er så teknisk anlagt. Et sporings-id kaldes også for ”G-id” eller ”UA-id”, og du finder det på samme måde som ovenfor. I stedet skal du bruge den værdi, der står angivet øverst under ”Sporings-id”. Kopiér nu sporings-id’et og indsæt det under indstillingerne i dit valgte plug-in. I langt de fleste plug-ins giver det sig selv, hvor du skal indtaste sporings-id’et, men ellers er Google din ven.

 

Optimér dine analyser med rapporteringsvisninger

Sådan! Nu er du klar til at spore trafikken på din hjemmeside, og du kan begynde at analysere på brugernes adfærd. Det er selvfølgelig det vigtigste, men det kan også være en god ide at opsætte en rapporteringsvisning i din ejendom, som filtrerer eventuelle faktorer fra og gør din data mere retvisende – særligt i forhold til reelle besøg og interaktioner med din hjemmeside. Det kan for eksempel være at ekskludere trafikken fra din virksomheds interne IP-adresse, men du kan også tilpasse og indsnævre data efter fx geografi, hvis du ønsker at fokusere på en bestemt salgsregion.

Læs vores inspirerende  andre indlæg her

Hvad er SEO?

Hvad er SEO?

Hører du gang på gang, at SEO (søgemaskineoptimering) er noget, du skal i gang med at optimere løbende? SEO er vigtigt for din hjemmeside, da det kan føre flere besøgende til dit indhold, når brugere benytte sig af søgemaskinerne (Google, Bing, Yahoo!, m.m.). For...

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Søgeord er hjertet af enhver solid SEO-strategi. Det er en langvarig proces at udvælge de helt rigtige ord, der sender brugerne til lige præcis din hjemmeside. Men selv blandt de bedste sprognørder, sniger der sig af og til en stavefejl ind. Er det noget, der påvirker...

Hvad er metabeskrivelser?

Hvad er metabeskrivelser?

Metabeskrivelser er til for at fange brugernes opmærksomhed og skabe interesse for din hjemmeside. Du kan tænke på metabeskrivelserne som gratis markedsføring og en opfordring til brugerne om handling. Selvom metabeskrivelser ikke påvirker din ranking på Google, kan...