Hvad er SEO?

sep 14, 2021 | SEO

hvad er seo?

Hører du gang på gang, at SEO (søgemaskineoptimering) er noget, du skal i gang med at optimere løbende? SEO er vigtigt for din hjemmeside, da det kan føre flere besøgende til dit indhold, når brugere benytte sig af søgemaskinerne (Google, Bing, Yahoo!, m.m.). For mange er SEO en uoverskuelig proces, eftersom det indebærer mange ting. Læs med her, og forstå hvad SEO er på en nem og overskuelig måde.

Search Engine Optimization, bedre kendt som SEO, er en måde at optimere sin hjemmeside, så du bliver placeret bedre på søgemaskinerne. Men hvad vil det sige at blive bedre placeret på søgemaskinerne? Det vil vi prøve at fortælle dig i dette blogindlæg.

 

Hvad er søgemaskineoptimering?

Den mest kendte søgemaskine er Google, men der findes også andre, du måske har stødt på, såsom Yahoo! eller Bing. Når brugere søger efter noget indhold, så vil de som regel vælge de sider, der er placeret øverst på Google eller andre søgemaskiner. Det kender du måske selv til, og du går måske ikke længere end første side, når du leder efter det, du søger.

Når du skal placere dig selv bedre på søgemaskinerne, så vil du gerne være i toppen, så sandsynligheden er større for, at brugere klikker sig ind på dit indhold. Der er en række begreber i SEO-verdenen, der bliver brugt, når man skal optimere sin side for at få en bedre placering. Læs videre, og find ud af hvad disse begreber inden for SEO står for.

 

SEO Buzzwords – Forstå termerne og begreberne

Her giver vi dig et overblik over de grundlæggende ord, indenfor SEO-verdenen, som du måske har stødt på. Listen indeholder de mest væsentlige SEO-begreber og termer, som er værd at vide noget om, når du arbejder med SEO.

 

Alt tag (alt attribute)

Et alt tag betyder, at du giver dit billede på din hjemmeside en beskrivelse. Alt tagget bruges til at beskrive billedet, hvis billedet ikke kan indlæses. Søgemaskinerne kan ikke forstå billedfiler, og alt tagget hjælper dermed til at give en bedre forståelse af indholdet. Alt tagget kan også få en betydning, når folk søger på et søgeord i søgemaskinerne. Google leverer nemlig ikke kun tekstbaserede resultater men også billedresultater. Søger brugere på ”kageopskrift med æble” på søgemaskinerne, og vælger du så at give et billede på din hjemmeside navnet ”kageopskrift med æble”, så vil Google placerer dig højere oppe i søgeresultaterne.

 

Backlinks (interne og eksterne links)

Når andre vælger at linke til din hjemmeside, så hedder det et backlink. Får du andre hjemmesider til at linke til dit indhold, så giver det et signal til søgemaskinerne om, at det indhold du har, må have en værdi – hvis det vel at mærke har relevans for indholdet på din hjemmeside. Det giver måske nok mening for dig, hvis man tænker over det. Får du mange ensartede og positive anbefalinger fra andre, så vil du formentlig have en større troværdighed. Interne links er links, der henviser til andre sider på din hjemmeside, hvorimod eksterne links er links, der linker til andre sider end dine egne.

 

Bounce Rate

En bounce rate viser dig, hvor mange der besøger din side, og forlader den med det samme igen uden at foretage sig andet. Jo lavere bounce raten er, jo højere placeringer vil du få på søgemaskinerne. En høj bounce rate giver søgemaskinerne et signal om at det indhold, du har på din side, ikke var det, brugeren ledte efter, hvilket gør, at de forlader din side med det samme. Du skal være opmærksom på, at søgeord kan have flere betydninger. Et eksempel kan være, at du sælger glas til at drikke af, og brugere søger på ”glas”, så kan der også komme resultater af vægglas, hvilket ikke er noget, du tilbyder på din hjemmeside.

En høj bounce rate behøver ikke nødvendigvis komme af, at dit indhold ikke er relevant for brugeren, men kan også skyldes, at din hjemmeside er langsom, svær at finde rundt i, eller at den ikke er tilpasset til alle enheder (computer, mobil, tablet, m.m.).

 

Duplicate content (duplikeret indhold)

Duplikeret indhold er, som det ligger i ordet, tekster eller andet, der er taget et andet sted fra. Dette skal du så vidt muligt undgå, da det viser søgeresultaterne, at dit indhold ikke er unikt. Søgemaskinerne kan også ligefrem straffe dig, hvis du har kopieret noget et andet sted fra uden at refererer til kilden. Det foregår lidt ligesom plagiering for studerende, der skal skrive opgaver. John Mueller fra Google har dog fastslået, at det ikke har en negativ effekt, hvis der er en smule gentaget indhold på tværs af flere sider på din hjemmeside. Googles algoritmer er altså bygget til at kunne håndtere, at der på de fleste hjemmesider vil forekomme en vis mængde duplikeret indhold. 

 

Heading – H1, H2, H3 (overskrifter)

Headings er de overskrifter, du giver til de forskellige sider, du har på din hjemmeside. Har du skrevet opgaver, artikler eller andet, så har du måske givet sektionerne forskellige overskrifter. Når du skriver indhold til din hjemmeside, er det en god idé at bruge forskellige headings, netop for at danne struktur og skabe overblik over din side. En H1-overskrift er den overskrift, søgemaskinerne først kigger på, når de skal rangere din hjemmeside, og den skal fortælle, hvad hovedemnet er for den pågældende side. Sørg derfor for at det søgeord, du vil ligge øverst på, er en del af din H1. Derefter kommer der H2, H3, H4, H5 og H6. Det er vigtigt for både læseren og søgemaskinerne, at du benytter dig af headings, da det hjælper med at fortælle, hvad indholdet handler om. John Mueller fra Google har udtalt, at der ikke er nogen øvre eller nedre grænse for brugen af H1-overskrifter på din side, og at brugen af flere H1 ikke har betydning for ranking af din side. For at danne en hierarkisk struktur på bedst mulig vis anbefales det dog, at der kun benyttes én H1-overskrift.

headings

Keyword (søgeord)

Et keyword er et søgeord. Det er det søgeord, brugere søger på, når de bruger søgemaskinerne. Jo flere af det samme ord, du bruger på din hjemmeside, jo mere vil det få søgemaskinerne til at tænke, at det må være det primære ord, du vil have, at folk skal finde dig på.

Sælger du for eksempel maling, så vil det være godt at have ordet ”maling” de rigtige steder i teksten. Brug derfor dit primære søgeord i dine overskrifter, i brødteksten, og når du skal give dine billeder navne (alt tag).

 

Keyword stuffing

Bruger du det samme ord rigtig mange gange på den samme side, kaldes det for keyword stuffing. Du bruger måske ordet mange gange, fordi du har fundet ud af, at din målgruppe eller andre brugere søger rigtig meget på ordet. Det er vigtigt, at du så vidt muligt prøver at undgå dette, da det kan føre til, at du glemmer budskabet med dit indhold, og at du derfor ender med at skrive mere til søgemaskinerne end læseren. Det bliver derfor meget irrelevant for læseren, hvilket kan give dig en højere bounce rate (at de forlader siden med det samme). Brug derfor dine primære søgeord der, hvor det giver mening.

 

Long-tail og short-tail søgeord

Når brugere søger efter noget på søgemaskinerne, så er det lidt forskelligt, hvordan de søger. Du kender det måske selv, når du leder efter noget på søgemaskinerne.

  • Et long-tail søgeord er lange sætninger, du skriver ind i søgefeltet på søgemaskinerne. Det ser man tit, når brugere har HV-spørgsmål, de ønsker svar på. Det kunne eksempelvis være, at man søgte på ”Hvordan skifter man dæk på sin bil?”. Som du kan se, så er der rigtig mange ord i denne søgning og det er mere specifikt. 
  • Et short-tail søgeord er søgninger, hvor der bruges meget få ord – oftest et enkelt søgeord. Det kunne være, at man er på udkig efter en luftpumpe, og at brugeren derfor kun søger ”luftpumpe” i søgemaskinerne.

Du kan indstille søgemaskinerne til at finde dig på disse søgeord, men før du vælger at gøre det, er det vigtigt, at du kender bruger hensigten. Brug værktøjer såsom Googles søgeordsplanlægning til at finde ud af, hvad folk søger efter inden for dit emnefelt og indsæt de søgeord på din side, så søgemaskinerne kan sætte dig højere op i søgeresultaterne.

 

Meta-titel og meta-beskrivelse

Når du søger på Google vises både meta titlen og metabeskrivelsen, når søgemaskinerne viser dig oversigten over de sider, der kan være relevant for det, du søger efter. Den blå tekst, du kan se på nedenstående billede, kaldes både meta-titel, title tag og page title – kært barn har mange navne. Meta-beskrivelsen er den brødtekst, som er placeret under sidetitlen.

headings

Det er vigtigt, at du gør brug af de søgeord, du vil have, at brugere skal finde dig på i både meta-titlen og meta-beskrivelsen. Placerer du søgeordene i titlen og beskrivelsen, er du med til at fortælle søgemaskinerne, at det er det, dit indhold fokuserer på, og søgemaskinerne vil derfor rangere dig baseret på disse søgninger. Ved at placere søgeordet i metabeskrivelsen vil det også blive markeret med fed, når der bliver søgt på ordet. 

 

Responsive design

Et responsive design betyder, at din side er optimeret til at være brugervenlig på alle slags enheder (computere, mobiltelefoner, tablets, m.m.). Er din hjemmeside egnet til at blive set på samtlige enheder (især smartphones og andre mobiltelefoner), så vil du få en højere placering i søgemaskinernes resultater, da Google indekserer din hjemmeside og dens indhold ud fra mobilversion.

 

On-page og Off-page SEO

On-page SEO omhandler alt SEO, der foregår på dine egne sider blandt andet meta title, meta beskrivelse, heading og alt tag. Off-page SEO er alle de ting, som sker uden for din hjemmeside. Det handler altså ikke om optimering af din hjemmesides indhold. Det kunne eksempelvis være andre sider, der linker til dit indhold – altså linkbuilding

 

 

 

Organisk SEO og organisk trafik

Organisk SEO og organisk trafik handler om den trafik, du får ind til din hjemmeside, uden at du betaler for, at brugere klikker ind på din side. Nedenstående billede er et eksempel på et organisk link, der ikke koster dig penge, når folk klikker ind på din side. 

organisk trafik

 

 

Betalt trafik 

På billedet nedenfor ses et annonceret link, der koster dig penge, når brugere vælger at klikke ind på det. Du kan se, at det er et betalt link, da der står “Ad” i venstre side før linket. Disse vil som regel have en større sandsynlighed for at blive vist i søgeresultaterne, når brugere søger noget, der kan minde om indhold, der ligner dit. Annoncer på Google er nemlig placeret over det organiske indhold.

betalt trafik

Search Engine Result Page (SERP)

SERP betyder Search Engine Result Page, og på dansk søgeresultatside. SERP er de forskellige sider, der bliver vist, når man foretager en søgning på fx. Google. I Googles SERP bliver indekserede hjemmesider vist, og de er rangeret efter, hvor relevante Google finder siderne i forhold til søgeforespørgeslen. 

 

User-generated content

User-generated content (på dansk: brugergeneret indhold) er indhold, der ikke er lavet af dig selv, men derimod oprettet af andre brugere. Dette kunne være anmeldelser og posts, som brugere smider op på din side. Dette har betydning for din SEO og din placering i søgemaskinerne, da det viser, at der rent faktisk er brugere, der besøger din side. 

 

Det var måske en ordentlig mundfuld med alle de her ord indenfor SEO-verdenen, og der findes mange flere end dem, vi lige har fundet frem her. Hvis du vil læse mere, kan du tjekke vores SEO ordbog ud. 

 

 

Hjælp til SEO

Har du brug for hjælp til SEO, eller vil du bare gerne lære lidt mere om, hvordan du selv kan optimere i forhold til SEO på din hjemmeside? På seofeedback.com kan du bestille din helt egen SEO-rapport af din hjemmeside, der fortæller dig, hvad du selv kan gøre for at optimere din hjemmeside.

Rapporten er designet til at være brugervenlig og letforståelig, så alle kan komme i gang med SEO.

Hvis du stadig er i tvivl og har flere spørgsmål, når det kommer til SEO, så er du velkommen til at kontakte SEO Feedback på mailadressen: contact@seofeedback.com eller telefonnummeret: +45 22 39 22 51. Vi vil svare på alle dine spørgsmål og hjælpe dig med at forstå SEO.

Læs vores inspirerende  andre indlæg her

Hvordan installerer jeg Google Analytics?

Hvordan installerer jeg Google Analytics?

Hvad enten du er indehaver af en nyopstartet virksomhed, der skal i gang med at opbygge en online tilstedeværelse i form af hjemmeside og eventuelle sociale medier, eller du allerede har en eksisterende virksomhed og har lavet en hjemmeside, er det en god idé at...

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Søgeord er hjertet af enhver solid SEO-strategi. Det er en langvarig proces at udvælge de helt rigtige ord, der sender brugerne til lige præcis din hjemmeside. Men selv blandt de bedste sprognørder, sniger der sig af og til en stavefejl ind. Er det noget, der påvirker...

Hvad er metabeskrivelser?

Hvad er metabeskrivelser?

Metabeskrivelser er til for at fange brugernes opmærksomhed og skabe interesse for din hjemmeside. Du kan tænke på metabeskrivelserne som gratis markedsføring og en opfordring til brugerne om handling. Selvom metabeskrivelser ikke påvirker din ranking på Google, kan...