Hvad er en H1-overskrift?

apr 15, 2021 | SEO

H-overskrifter

H-overskrifter har en visuel betydning for din hjemmeside. Disse overskrifter bidrager til en bedre brugeroplevelse, da det skaber overskuelighed på dit website. Overskrifter skal vække interesse og være overbevisende, da det er en afgørende faktor for, om brugerne læser videre på din side. 

En H-overskrift er et HTML-tag, der indikerer en overskrift på en hjemmeside. HTML står for Hypertext Markup Language og er det “sprog”, de fleste hjemmesider er skrevet i. Et “tag” er et stykke kode, der fortæller din webbrowser, hvordan den skal vise dit indhold. En H1-overskrift er med til at skabe struktur på din side, så både brugere og søgemaskiner kan forstå din opdeling af siden. Brugernes interesse skal også gerne blive vækket gennem dine overskrifter. H1-overskrifter hjælper med at gøre din hjemmeside lettere at læse. Det kan også hjælpe med at kommunikere, hvad din hjemmeside handler om – både til Google og brugerne. I princippet er ikke nogen øvre eller nedre grænse i forhold til antallet af H1-overskrifter, men vi anbefaler, at du kun benytter én H1-overskrift for ikke at forvirre. 

Generelt er H-tags gode til at skitsere strukturen på din side. Der findes flere H-overskrifter, som hver især har forskellige skriftstørrelser for at danne overskuelighed i layoutet. Derudover er deres funktion at fortælle Google og brugerne, hvad underemnerne handler om. De forskellige overskrifter øger niveauet af brugervenlighed på siden, så brugeren hurtigere kan danne sig overblik over, hvad siden handler om. 

Når du skal optimere dit indhold på din hjemmeside, skal du kigge på dine overskrifter. Dine overskrifter skal underbygge din landingssides budskab og søgeordene hertil. Gennem overskrifter fortæller du Google, hvad der er vigtigt på den pågældende underside. Det er derfor også vigtigt, at dine søgeord indgår i overskrifterne – dog skal du ikke spamme med søgeord. Du bør lave en søgeordsanalyse for at finde de vigtigste søgeord. 

H-overskrifterne er også en hjælp til synshandicappede, som ikke har mulighed for at se din hjemmeside og dens design. Synshandicappede kan få læst teksten op, og det læses op i den rækkefølge, som overskrifterne fremgår.

Hvordan bruger du H-overskrifterne?

H-overskrifterne rækker fra H1 op til H6. Det er ikke ligegyldigt, hvornår du bruger de forskellige overskrifter. 

  • H1: H1 er det vigtigste af alle 6 HTML-tags, da den viser overskriften på hele siden. Denne kan defineres som hovedoverskriften, som beskriver hovedemnet på din side. Derfor skal den kun bruges én gang pr. side. 
  • H2: H2 kan defineres som overskrifter til de forskellige tekstafsnit, men også en underoverskrift for siden. H2 er med til at danne overskuelighed over siden ved at fortælle, hvad de forskellige afsnit handler om. 
  • H3: Denne kan bruges til underoverskrifter til afsnittene, men fremstår også som under-underoverskrifter på siden. 
  • H4, H5 og H6: Disse anvendes sjældent, da man med H1, H2 og H3 kan danne en fin struktur på siden. Det er o.k. at bruge disse andre overskrifter, men med øje for at H-overskriften skal indikere, at der kommer et tekststykke, men noget nyt indhold.  

Det mest optimale for H-overskrifterne er, at H1-overskriften skal have den største skrifttype, hvor H2 skal have den næststørste. Og sådan fortsætter det nedad. H1-overskriften er altså den vigtigste, og H6-overskriften er den mindst vigtige. 

Hvordan laver du en H-overskrift? 

I de fleste CMS-systemer, f.eks. WordPress, vil overskriften på siden oftest være kodet til at være en H1-overskrift. Det betyder, at du ikke manuelt skal gå ind og gøre din overskrift til H1. Der vil tit og ofte også være en visual- og teksteditor i dit CMS-system, hvor teksten i teksteditor vil fremgå som HTML-koder. I teksteditor vil du blot skulle markere det, som er overskriften, og derefter vælge “Heading 1” eller “Overskrift 1”. På billedet til højre vises et eksempel på at gøre dine overskrifter til H-overskrifter i visualeditor.  

Har du styr på dine H-overskrifter?

SEOFeedback giver dig en gratis SEO-rapport, hvor du får uddybende hjælp til optimering af din hjemmeside.

Er du i tvivl, om du har brugt H-overskrifter, og om du har brugt dem korrekt? Så kan du kan scanne din side her.

H overskrifter

Læs vores inspirerende  andre indlæg her

Hvordan installerer jeg Google Analytics?

Hvordan installerer jeg Google Analytics?

Hvad enten du er indehaver af en nyopstartet virksomhed, der skal i gang med at opbygge en online tilstedeværelse i form af hjemmeside og eventuelle sociale medier, eller du allerede har en eksisterende virksomhed og har lavet en hjemmeside, er det en god idé at...

Hvad er SEO?

Hvad er SEO?

Hører du gang på gang, at SEO (søgemaskineoptimering) er noget, du skal i gang med at optimere løbende? SEO er vigtigt for din hjemmeside, da det kan føre flere besøgende til dit indhold, når brugere benytte sig af søgemaskinerne (Google, Bing, Yahoo!, m.m.). For...

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Hvordan påvirker stavefejl min SEO-strategi?

Søgeord er hjertet af enhver solid SEO-strategi. Det er en langvarig proces at udvælge de helt rigtige ord, der sender brugerne til lige præcis din hjemmeside. Men selv blandt de bedste sprognørder, sniger der sig af og til en stavefejl ind. Er det noget, der påvirker...